Home
Uvod i mapa
Stare fotografije
Foto album
Povijest
Stari dokumenti - Arhiva
Prirodne značajke
Kulturna baština
Šta je novo?
Mapa site-a i ...
Nava "Danica" Bark “Otac Niko” Mauzolej Bjelovučić

 

POMORSKA BAŠTINA JANJINE

Šetajući se Janjinom i Popovom Lukom,  po arhitekturi nekih kuća lako možete uočiti da  su  nekadašnji stanari i vlasnici bili  pomorski kapetani i brodovlasnici.

Svakako na prvo mjesto moramo staviti obitelj Bjelovučića, koja je dala oko 30 pomorskih kapetana. Od polovine 19.st.  pa do 1894. g. postojalo je obiteljsko pomorsko društvo “Rođaci Bjelovučić”. Brodovi su im uglavnom nosili narodna imena  ( Mir, Tri kralja,  Danica, Vjeran, Zvonimir, Ljubidrag, Cvijet, Ljubirod, Otac Niko, Mati Ane …. ), a u doba hrvatskog narodnog preporoda na prvom jarbolu vijali hrvatsku zastavu. Plovili su  Sredozemljem i Crnim morem, Atlantskim oceanom, a kasnije u potrazi za poslom po svim morima svijeta. Tako nalazimo da je bark* ”Ljubirod” ( kap. Pavo Bokanović iz Popove Luke ), 1887 nastradao u tjesnacu Torres (Australia); 1893. bark “Vila” (kap. Đuro Stanoš iz Konavala), napušten na obalama Sjeverne Amerike; 1894 bark Otac Niko ( kap. Baldo Bjelovučić iz Popove Luke ) nastradao u Floridskom zaljevu.

Uz Bjelovučiće, kao kapetane i suvlasnike brodova nalazimo i ostale obitelji iz Janjine i Popove Luke kao što su : Bokanović, Čučuković,  Jasprica, Kalafatović, Knežević, Miletić, Mratović, Škrabalo ….

Tako kapetana Balda Bjelovučića iz Popove Luke nalazimo kao zapovjednika na navi* “Danica”,  na barku “Mati Ane”, i na barku “Otac Niko”.

Kapetana Vlaha Jaspricu nalazima kao zapovjednika na barku “Vila”, a Kapetan Čučuković zapovjednik je barka “Tri Kralja”.

Kapetan Antun Kalafatović  zapovjednik je barka “Mir” i barka “Vila”.

Kapetan Ivo Kalafatović zapovjednik je barka “Ljubidrag” i barka “Otac Niko”.

Kapetan Miho Mratović zapovjednik je barka “Vila”, barka “Zvonimir”, barka “Ljubirod” na kojem je i ostavio svoj život u vodama Južne Amerike.

Kapetani Niko Knežević i Ivo Miletić iz Popove Luke  zapovijedaju barkom “Janjina” i barkom “Mati Ane”.

Sigurno je da se ovdje može ispisati još puno imena iz Janjine i okolice koji su plovili na jedrenjacima kao škrivani, božmani, mornari.

 

Eto kao što vidimo i pomorska baština Janjine je velika i nemože se nikako zaobilaziti, ali vrlo malo istražena, a to ostaje zadaća za mlade povjesnićare koji se žele baviti tom tematikom.

Često se puta u povijesti pomorstva Jadranske obale može naići na slike jedrenjaka obitelji Bjelovučić, gdje stoji naznaka sa Pelješca ali ne iz Janjine,  pa eto sa ovim malim prilogom želimo to istaknuti i nadopuniti.

 

 

              

Nava "Danica"

Izrađena u Rocklandu 1858.

Tona 639.

Vlasništvo Rođaka Bjelovučića, Pelješac.

Zapovjednik kap. B. Bjelovučić.

Prodana u Trstu 1887.

Ulje na platnu kap. B. Ivankovića 1887.

Dim.: 72,2 x 43,4 cm; okvir 2 cm

 

 

 

Za one koje žele znati više:

VEKARIĆ S., 1997.Naši jedrenjac

BJELOVUČIĆ, N. Z., 1922. Povjesničke crte Janjine. Split

Pomorska Enciklopedija, II izdanje

 

---------

bark*, nav* - tipovi jedrenjaka