Home
Uvod i mapa
Stare fotografije
Foto album
Povijest
Stari dokumenti - Arhiva
Prirodne značajke
Kulturna baština
Šta je novo?
Mapa site-a i ...

 

PROMOCIJA KNJIGE O DON IVU PRODANU

U Janjini je 29. svibnja 2005. g. u atriju Narodnog doma u 20 sati bila promocija knjige dr. Marjana Diklića "Don Ivo Prodan, političko djelovanje i parlamentarni rad". Knjigu, koja je tiskana u Zadru 2003. g. predstavio je, uz autora, prof. dr. Stjepo Obad.

Don Ivo Prodan je rođen u Janjini 31. prosinca 1852. g. Poslije pučke škole u rodnom mjestu, pohađao je gimnaziju u Dubrovniku i studij bogoslovije u Zadru. Za svećenika dubrovačke biskupije je zaređen 1876, ali je po nalogu zadarskog nadbiskupa Pietra Doima Maupasa radio kao profesor u Zadru, gdje je započeo i svoje novinarsko i političko djelovanje. Postao je vodećim promotorom pravaštva uz, široj javnosti poznatija imena, Miha Klaića, don Mihovila Pavlinovića, Anta Trumbića i Frana Supila.

Ime don Iva Prodana nije se pojavljivalo uz ova spomenuta, jer se njega, zbog naglašenog nepokolebljivog stava o potrebi samostalne hrvatske države, jednostavno prešućivalo <proglasivši ga najvećim hrvatskim nacionalistom, šovinistom, klerikalcem i srbožderom>, kako je u predgovoru knjige naglasio dr. Marjan Diklić.

U razgovoru nakon promocije rečeno je da bi dobro bilo, uz već postojeću ploču postavljenu ispred doma, postaviti i bistu ovom velikom sinu Janjine, Pelješca i uopće hrvatskog naroda.

Priredio: don Marko Stanić